Rozpalanie w kominku: krok 1

Rozpalanie w kominku: krok 1

Tradycyjny sposób rozpalania ognia w kominku to ułożenie stosu drobnych kawałków drewna na dnie paleniska, podpalenie ich i gdy już całe płoną - wypełnienie komory spalania dużymi szczapami drewna opałowego.
Autor: Mariusz Bykowski
Rozwiń
Rozpalanie w kominku: krok 2

Rozpalanie w kominku: krok 2

Podczas rozpalania do paliwa powinno dopływać jak najwięcej powietrza, więc trzeba otworzyć wpuszczającą je do kominka przepustnicę, ewentualnie okno w pomieszczeniu oraz szyber. Do czasu rozgrzania komina naturalny ciąg jest w nim słaby, wtedy przydaje się mechaniczny wyciąg spalin.
Autor: Mariusz Bykowski
Rozwiń
Rozpalanie w kominku: krok 3

Rozpalanie w kominku: krok 3

Od samej zapałki drewno nie zapłonie, więc należy użyć podpałki. Może być ze zgniecionego papieru, ale najwygodniejszy jest specjalny produkt do kominków – przeciwnicy stosowania środków chemicznych mogą wybrać podpałkę z wełny drzewnej.
Autor: Mariusz Bykowski
Rozwiń
Rozpalanie w kominku: krok 4

Rozpalanie w kominku: krok 4

Przy rozpalaniu w kominku od dołu komorę spalania wypełnia się dużymi szczapami dopiero wtedy, gdy płonące drobne kawałki dobrze ją rozgrzały. Robi się tak, by nie zdusić płomienia.
Autor: Mariusz Bykowski
Rozwiń
Brykiety drzewne

Brykiety drzewne

Jeśli ktoś ponad niski koszt paliwa przedkłada wygodę, może zamiast drewna do kominka użyć brykietów drzewnych. Te dobrej jakości łatwiej się palą i mają większą kaloryczność – z tej samej objętości brykietów uzyskuje się więcej ciepła niż z drewna i pozostaje z nich mniej popiołu.
Autor: Mariusz Bykowski
Rozwiń
Powrót
Rozpalanie w kominku: krok 1
Rozpalanie w kominku: krok 2
Rozpalanie w kominku: krok 3
Rozpalanie w kominku: krok 4
Brykiety drzewne
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email