Papaja (melonowiec)

Papaja (melonowiec)

Papaja (melonowiec): owoce nadające się do spożycia na surowo muszą być dojrzałe.

Autor: Gettyimages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Papaja (melonowiec właściwy)

Papaja (melonowiec właściwy)

Papaja rośnie do 5-10 m wysokości. Uprawiana w ogrodzie zimowym oczywiście nie osiągnie takich rozmiarów.

Autor: Gettyimages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Papaja (melonowiec właściwy)

Papaja (melonowiec właściwy)

Papaja uprawiana w domu musi mieć bardzo dobrze oświetlone stanowisko, blisko okna. Zimą można roślinę doświetlać sztucznym oświetleniem.

Autor: Gettyimages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Papaja owoc

Papaja owoc

Owoce papai można spożywać na surowo. Idealnie sprawdzi się do robienia soków czy sorbetów. Papaja ma właściwości przeciwzapalne i wzmacnia odporność.

Autor: Gettyimages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Papaja (melonowiec właściwy)

Papaja (melonowiec właściwy)

Papaja dobrze rośnie w glebie żyznej, spulchnionej, przepuszczalnej o lekko kwaśnym odczynie.

Autor: Gettyimages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Papaja: uprawa w domu

Papaja: uprawa w domu

Uprawa papai jest pracochłonna, a na efekty trzeba poczekać. Spożywanie owoców z własnego, wyhodowanego „drzewka” daje jednakże wiele satysfakcji.

Autor: Gettyimages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Papaja (melonowiec właściwy)

Papaja (melonowiec właściwy)

Papaję można uprawiać w domu, powinno się ją sadzić w dużych pojemnikach. Zwykle roślinę trzeba przesadzać co roku przez 2-3 pierwsze lata uprawy.

Autor: Gettyimages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Papaja
Papaja (melonowiec właściwy)
Papaja (melonowiec właściwy)
Papaja (melonowiec właściwy)
Papaja (melonowiec właściwy)
Papaja
Papaja (melonowiec właściwy)
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email