Papaja (melonowiec): owoce nadające się do spożycia na surowo muszą być dojrzałe.
Papaja rośnie do 5-10 m wysokości. Uprawiana w ogrodzie zimowym oczywiście nie osiągnie takich rozmiarów.
Papaja uprawiana w domu musi mieć bardzo dobrze oświetlone stanowisko, blisko okna. Zimą można roślinę doświetlać sztucznym oświetleniem.
Owoce papai można spożywać na surowo. Idealnie sprawdzi się do robienia soków czy sorbetów. Papaja ma właściwości przeciwzapalne i wzmacnia odporność.
Papaja dobrze rośnie w glebie żyznej, spulchnionej, przepuszczalnej o lekko kwaśnym odczynie.
Uprawa papai jest pracochłonna, a na efekty trzeba poczekać. Spożywanie owoców z własnego, wyhodowanego „drzewka” daje jednakże wiele satysfakcji.
Papaję można uprawiać w domu, powinno się ją sadzić w dużych pojemnikach. Zwykle roślinę trzeba przesadzać co roku przez 2-3 pierwsze lata uprawy.