Persymona to roślina egzotyczna, która rodzi smaczne owoce o pomarańczowej skórce i miąższu.
Hurma wschodnia (kaki)
Hurma wschodnia rodzi smaczne owoce
więcej...
foto: GettyImages
Hurma wschodnia (kaki)
Hurma zakwita wiosną (w maju-czerwcu) i nawet w naszych warunkach potrafi wydać owoce, które dojrzewają jesienią (od września do listopada)
więcej...
foto: gettyimages
Hurma wschodnia (kaki)
Kaki są smaczne i zdrowe - zawierają karotenoidy, witaminy (głównie wit. C, ale także wit. K i A), kwasy organiczne (w tym kwas foliowy), minerały (głównie potas, fosfor, wapń i magnez) oraz błonnik
więcej...
foto: gettyimages
Hurma wschodnia (kaki)
Kaki można spożywać na surowo - jako owoce deserowe lub dodawać do sałatek, lodów i deserów. Można też przygotować z nich dżemy lub galaretki. Owoce kaki nadają się także do suszenia lub kandyzowania
więcej...
foto: GettyImages
Hurma wschodnia (kaki)
Owoc kaki wygląda jak duży, pomarańczowy pomidor o zwartym miąższu i błyszczącej skórce
więcej...
foto: GettyImages
Hurma wschodnia (kaki)
Kaki zawierają zawierają karotenoidy, witaminy, kwasy organiczne, minerały
więcej...
foto: GettyImages
Hurma wschodnia (kaki)
Hurma wschodnia ma duże, skórzaste, ciemnozielone, błyszczące z wierzchu i lekko owłosione od spodu liście
więcej...
foto: GettyImages
Hurma wschodnia (kaki)
Kaki jest jadalny tylko gdy jest w pełni dojrzały - wcześniej wcześniej ma cierpki i nieprzyjemny smak