Śliwa najlepiej rośnie w żyznej, próchnicznej i dość wilgotnej glebie
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Śliwa domowa
Po zbiorze śliwki powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Śliwa domowa
Mirabelki to śliwy o drobnych, kulistych i złocistożółtych owocach
Źródło: Magdalena Michalak
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Śliwa domowa
Śliwki doskonale nadają się do spożycia na surowo, a spożywane w dużych ilościach mają właściwości przeczyszczające
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Śliwa domowa
Wybierając odmianę śliwy do ogrodu, trzeba wiedzieć, czy jest ona samopylna, częściowo samopylna, czy też obcopylna
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Śliwa domowa
Kwiaty śliwy pojawiają się tuż przed rozwojem liści, są białe lub lekko zaróżowione
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Śliwa domowa
Śliwki znakomicie nadają się na przetwory - można z nich przygotować dżemy, powidła, marynaty, można je też suszyć i wędzić
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Śliwa domowa
Dla śliw najlepsze jest stanowisko dobrze nasłonecznione i łatwo nagrzewające się
Źródło: Agnieszka Mike-Jeziorska
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Śliwa domowa
Cacanska Lepotica to odmiana samopylna, rodząca owoce średniej wielkości lub duże, o ciemnogranatowej skórce pokrytej jasnoniebieskim nalotem
Źródło: Agnieszka Mike-Jeziorska
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Śliwa domowa
Śliwy mogą być atakowane przez owocówkę śliwóweczkę - motyla, którego gąsienice powodują robaczywienie owoców
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Śliwa domowa
Śliwa Cacanska Rana to wczesna odmiana śliwy, otrzymana ze skrzyżowania odmian: Węgierka Wangenheima i Węgierka Pożegacza. W okres owocowania wchodzi w trzecim roku, plonując niezbyt obficie, ale regularnie.