Melisa lekarska to popularna roślina lecznicza i przyprawowa
Melisa lekarska najlepiej rośnie na ciepłych, słonecznych i osłoniętych od wiatru stanowiskach
Melisa lekarska to krzewinka, która tworzy kępy złożone z licznych wzniesionych, rozgałęziających się, ulistnionych pędów
Melisę można rozmnażać wegetatywnie przez podział starszych, dobrze rozrośniętych kęp
Sadzonki melisy powinny być sadzone w rozstawie 30x40 cm
Melisę można z powodzeniem uprawiać w doniczce na balkonie
Doniczki z melisą możemy też ustawiać w domu na parapecie i sukcesywnie wykorzystywać jej liście do przygotowywania potraw
Melisa wymaga gleby żyznej i dostatecznie wilgotnej, ale jednocześnie dość lekkiej i przepuszczalnej
Regularne podlewanie melisy jest konieczne szczególnie w przypadku uprawy w doniczkach na balkonach i tarasach roślin
Liście melisy są soczyście zielone, jajowate, ząbkowane na brzegach
Świeże liście melisy stosuje się jako przyprawę kuchenną
Surowcem zielarskim jest liść melisy
Z melisy pozyskuje się olejek melisowy