Nacinamy wzdłuż pestki i kroimy kawałek po kawałku ostrym nożem. Z miąższu przygotowujemy pyszną sałatkę lub zjadamy na surowo. Oczyszczamy włochatą osłonkę nasiona z resztek owocu
Autor: Piotr Sosnowski, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Mango z pestki
Nacinamy ostrożnie pestkę mango nożem wzdłuż osłonki i wyjmujemy nasiono
Autor: Piotr Sosnowski, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Mango z pestki
Po wyjęciu nasiona z osłonki szukamy lekko zielonego miejsca. To jest zalążek korzenia mango
Autor: Piotr Sosnowski, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Mango z pestki
Obieramy nasiono z brązowej osłonki (jeśli tego nie zrobimy pestka może pleśnieć)
Autor: Piotr Sosnowski, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Mango z pestki
Na dnie doniczki układamy warstwę pumeksu ogrodniczego, mieszamy ziemię z drobnym żwirkiem (wymieszanie ziemi z drobnym żwirkiem zapewni nam lepszą przepuszczalność podłoża
Autor: Piotr Sosnowski, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Mango z pestki
Nasiono mango układamy w ziemi zielonym zalążkiem korzenia do ziemi, lekko ugniatając ziemię wokół nasiona
Autor: Piotr Sosnowski, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Mango z pestki
Zraszamy wodą przegotowaną, letnią podłoże w doniczce
Autor: Piotr Sosnowski, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Mango z pestki
Na doniczkę nakładamy woreczek strunowy z odzysku. Robimy kilka nakłuć wykałaczką, żeby umożliwić cyrkulację powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 7-10 dniach pojawi się pęd z małymi liśćmi
Autor: Piotr Sosnowski, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Mango z pestki
Po osiągnięciu przez drzewko około 10-15 cm zdejmujemy woreczek strunowy z odzysku, staramy się utrzymać podłoże lekko wilgotne, ale nie mokre! Podlewamy wodą przegotowaną odstałą