Kalafior to warzywo, które tworzy tzw. różę – zwarte skupienie skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. W zależności od odmiany róże kalafiora mogą być białe, kremowe, zielone lub fioletowe.
Kalafior
Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw
więcej...
foto: photos.com
Kalafior
Rozsadę odmian wczesnych kalafiora sadzi się do gruntu w połowie kwietnia, a odmian średnich i późnych w lipcu
więcej...
foto: GettyImages
Kalafior
Kalafiory zbieramy sukcesywnie, w miarę dojrzewania róż
więcej...
foto: GettyImages
Kalafior
Kalafiory najlepiej rosną na stanowisku słonecznym
więcej...
foto: GettyImages
Kalafior
Róże kalafiorów mogą być innego koloru niż biały
więcej...
foto: GettyImages
Kalafior
Częścią jadalną kalafiora jest mięsisty pęd skrócony (tzw. róża)
więcej...
foto: photos.com
Kalafior
Kalafior należy do rodziny kapustowatych
więcej...
foto: photos.com
Kalafior
Kalafiory można jest na surowo lub po obróbce termicznej
więcej...
foto: GettyImages
Kalafior
Sałatka z kalafiora - jeden ze sposobów kulinarnego wykorzystania róż tego warzywa
więcej...
foto: GettyImages
Kalafior
Kalafior ma płytki system korzeniowy i duże zapotrzebowanie na wodę