Jeżyna popielica rośnie dziko w lasach, tworząc pod drzewami rozległe kobierce
Kwiaty jeżyny popielicy są białe, mają około 3 cm średnicy, są zebrane w krótkie baldachogrona
Pędy jeżyny popielicy są początkowo wzniesione, później pokładają się
Owoc jeżyny popielicy złożony jest z dużych i nielicznych pestkowców - zrośnięte owocki tworzą nibyowoc, nazywany jeżyną
Owoce jeżyny popielicy zbieramy, gdy są już w pełni dojrzałe
Długie i cienkie pędy jeżyny popielicy pokryte są kolcami i gruczołkowatymi włoskami
W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście jeżyny popielicy
Owoce jeżyny popielicy pokryte są niebieskoszarym nalotem (stąd nazwa gatunkowa - od popielatego koloru owoców)
Owoce jeżyny popielicy można spożywać na surowo, po ususzeniu lub robić z nich przetwory