Jeżyna popielica to gatunek o jadalnych owocach. Występuje pospolicie w naszym kraju w lasach, zaroślach, przy drogach polnych i miedzach. Roślina ta wykazuje lecznicze właściwości.
Jeżyna popielica
Jeżyna popielica rośnie dziko w lasach, tworząc pod drzewami rozległe kobierce
więcej...
foto: GettyImages
Jeżyna popielica
Kwiaty jeżyny popielicy są białe, mają około 3 cm średnicy, są zebrane w krótkie baldachogrona
więcej...
foto: GettyImages
Jeżyna popielica
Pędy jeżyny popielicy są początkowo wzniesione, później pokładają się
więcej...
foto: GettyImages
Jeżyna popielica
Owoc jeżyny popielicy złożony jest z dużych i nielicznych pestkowców - zrośnięte owocki tworzą nibyowoc, nazywany jeżyną
więcej...
foto: GettyImages
Jeżyna popielica
Owoce jeżyny popielicy zbieramy, gdy są już w pełni dojrzałe
więcej...
foto: GettyImages
Jeżyna popielica
Owoc jeżyny popielicy złożony jest z dużych i nielicznych pestkowców - zrośnięte owocki tworzą nibyowoc, nazywany jeżyną
więcej...
foto: GettyImages
Jeżyna popielica
Długie i cienkie pędy jeżyny popielicy pokryte są kolcami i gruczołkowatymi włoskami
więcej...
foto: GettyImages
Jeżyna popielica
W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście jeżyny popielicy
więcej...
foto: GettyImages
Jeżyna popielica
Owoce jeżyny popielicy pokryte są niebieskoszarym nalotem (stąd nazwa gatunkowa - od popielatego koloru owoców)
więcej...
foto: GettyImages
Jeżyna popielica
Owoce jeżyny popielicy można spożywać na surowo, po ususzeniu lub robić z nich przetwory