Do przygotowania kokedamy potrzebujemy odpowiednio lepkiego i plastycznego podłoża, płatów zielonego mchu lub suchego mchu torfowca, roślin oraz sznurka
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Kokedama
Wszystkie składniki podłoża należy umieścić w misce, zwilżyć wodą i wyrobić na lepką, miękką, gęstą masę
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Kokedama
Następnie wybraną roślinę trzeba wyjąć ją z pojemnika, w którym rosła dotychczas, oczyścić jej korzenie z ziemi, a następnie dokładnie otoczyć je przygotowaną masą z podłoża
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Kokedama
Gotową kulę dokładnie okrywamy zielonym mchem lub mchem torfowcem
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Kokedama
Zostawiamy jeden albo dwa końce sznurka do zawieszenia kuli
Autor: GettyImages/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Kokedama
Sznurek, którym zawijamy kulę powinien być dobrze naciągnięty