Czubajka kania to grzyb z rodziny pieczarkowatych, który przez wiele osób uważany jest za bardzo smaczny. Lubi miejsca słoneczne lub lekko zacienione i obniżenia terenu, w których zbiera się woda. Tam można ją spotkać najczęściej.
Czubajka kania
Kapelusz kani ma kształt parasola o średnicy 10–30 cm z garbkiem na środku
więcej...
foto: GettyImages
Czubajka kania
Regionalne nazwy kani to: stroszka strzelista, parasolowiec, parasolnik, czubaj, czubak, gularka, gapa, sowa, drop
więcej...
foto: GettyImages
Czubajka kania
W Polsce kania dość pospolicie występuje na obszarze całego kraju
więcej...
foto: GettyImages
Czubajka kania
Młody kapelusz kani jest jajowaty i zamknięty
więcej...
foto: GettyImages
Czubajka kania
Kapelusz u starszych kani jest białawy, z dużymi, brązowymi łuskami i ma postrzępiony brzeg
więcej...
foto: GettyImages
Czubajka kania
Kapelusz kani ma łagodny, orzechowy smak - można przyrządzić go a'la schabowy
więcej...
foto: GettyImages
Czubajka kania
Kanię można też piec w piekarniku
więcej...
foto: GettyImages
Czubajka kania
Kanię można wykorzystać do przygotowania zupy z kani a′la flaczki