Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czubajka kania

Czubajka kania

Kapelusz kani ma kształt parasola o średnicy 10–30 cm z garbkiem na środku

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czubajka kania

Czubajka kania

Regionalne nazwy kani to: stroszka strzelista, parasolowiec, parasolnik, czubaj, czubak, gularka, gapa, sowa, drop

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czubajka kania

Czubajka kania

W Polsce kania dość pospolicie występuje na obszarze całego kraju

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czubajka kania

Czubajka kania

Młody kapelusz kani jest jajowaty i zamknięty

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czubajka kania

Czubajka kania

Kapelusz u starszych kani jest białawy, z dużymi, brązowymi łuskami i ma postrzępiony brzeg

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czubajka kania

Czubajka kania

Kapelusz kani ma łagodny, orzechowy smak - można przyrządzić go a'la schabowy

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czubajka kania

Czubajka kania

Kanię można też piec w piekarniku

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czubajka kania

Czubajka kania

Kanię można wykorzystać do przygotowania zupy z kani a′la flaczki

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czubajka kania

Czubajka kania

Czubajka kania
Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Kania
Kania
Kania
Kania
Kania
Kania
Kania
Kania
Czubajka kania
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email