Ciecierzyca to roślina ciepłolubna. Należy zapewnić jej ciepłe i słoneczne stanowisko. W miejscach zacienionych wytwarza znacznie mniejsze plony
Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Ciecierzyca pospolita
Owocem ciecierzycy jest zwisający strąk, wewnątrz którego znajdują się dość duże nasiona o gruszkowatym kształcie
Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Siew ciecierzycy
Ciecierzycę można wysiewać bezpośrednio do gruntu od przełomu marca i kwietnia do połowy czerwca. Ze względu na klimat panujący w naszym kraju najlepiej zrobić to w kwietniu i maju
Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Właściwości odżywcze ciecierzycy
Ciecierzyca to zdrowa roślina, bogata w białko i w inne wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu z powodzeniem zastępuje mięso w diecie
Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Zastosowanie ciecierzycy
Ciecierzyca ma szerokie zastosowanie w kuchni – idealnie sprawdza się jako dodatek do zup czy sałatek
Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Uprawa ciecierzycy
Pędy ciecierzycy mogą osiągnąć do około 100 cm wysokości
Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Zbiory ciecierzycy
Aby uzyskać dojrzałe ziarno ciecierzycy, najkorzystniej jest zbierać całą roślinę, w czasie gdy liście już zwiędną