Porzeczki to popularne krzewy owocowe uprawiane w ogrodach. Aby dobrze plonowały, trzeba je systematycznie ciąć. Prawidłowo przycięte porzeczki lepiej się rozkrzewiają, obficiej kwitną owocują.
Cięcie porzeczek
Cięcie starszych krzewów porzeczek należy przeprowadzać corocznie
więcej...
foto: GettyImages
Cięcie porzeczek
Zwykle krzewy porzeczki czarnej prześwietla się po zbiorze owoców lub wczesną wiosną
więcej...
foto: GettyImages
Cięcie porzeczek
Cięcie krzewów porzeczek pozwala na utrzymanie krzewów w dobrej kondycji zdrowotnej
więcej...
foto: GettyImages
Cięcie porzeczek
Cięcie porzeczek czarnych polega przede wszystkim na usuwaniu najstarszych pędów, aby stale pobudzać roślinę do wytwarzania pędów młodych
więcej...
foto: GettyImages
Cięcie porzeczek
Krzewy porzeczek białych i czerwonych zwykle zaczynają owocowanie od trzeciego roku po posadzeniu
więcej...
foto: GettyImages
Cięcie porzeczek
Cięcie porzeczki czarnej ma m.in. na celu poprawienie formy krzewu
więcej...
foto: GettyImages
Cięcie porzeczek
Podczas cięcia porzeczki czarnej usuwa się m.in. pędy najstarsze (zazwyczaj pięcioletnie)
więcej...
foto: GettyImages
Cięcie porzeczek
Wiosenne cięcie porzeczki czarnej należy przeprowadzić przed rozpoczęciem wegetacji