Regularne cięcie drzew i krzewów owocowych jest potrzebne, aby mogły one zdrowo rosnąć i obficie plonować.
Aby drzewa owocowe dobrze rosły i obficie owocowały, trzeba je regularnie przycinać
Cięcie pobudza roślinę do intensywnego rozwoju pędów, na których drzewo owocuje
Podczas cięcia regulujemy kształt korony, wycinając pędy naruszające jej bryłę
Cięcie prześwietlające drzew owocowych ma na celu poprawienie dostępu światła słonecznego do wnętrza korony
Większość drzew i krzewów owocowych przycina się na przełomie lutego i marca
Większość drzew owocowych przycinamy wiosną
Ran po cięciu nie można pozostawić bez odpowiedniego zabezpieczenia
Należy posmarować je pastą (Funaben) lub farbą emulsyjną z dodatkiem fungicydu
Cięcie krzewów borówki amerykańskiej wykonujemy pod koniec zimy lub wczesną wiosną
Cięcie porzeczki czarnej ma m.in. na celu poprawienie formy krzewu
Przy zabiegu cięcia drzew owocowych zawsze usuwamy wszystkie gałęzie z objawami chorób
Agrest przycinamy na przedwiośniu, zanim krzew rozpocznie wegetację