Jakie płytki do kuchni i łazienki? Właściwości ceramicznych płytek podłogowych

2013-07-02 11:12

Na co zwrócić uwagę, kupując płytki ceramiczne do kuchni czy łazienki? Jaką klasę ścieralności płytek wybrać? Co oznacza nasiąkliwość płytek podłogowych? Czym się różni terakota od gresu? Na te i inne pytania odpowiadają eksperci. Przeczytaj, zanim kupisz płytki podłogowe...

Jak wybrac płytki ceramiczne?
Autor: Mariusz Bykowski Do łazienki najlepiej wybrać płytki antypoślizgowe i łatwe do utrzymania w czystości.

Czym się różnią glazura, terakota i gres?

Na rynku dostępne są różne rodzaje płytek – glazura, terakota i gres. - Glazura to płytki przeznaczone na ściany. Po wypaleniu pokrywane są specjalnym szkliwem, które wpływa na ich kolor i połysk – mówi Joanna Ciecierska, ekspert marki Ceramstic, i dodaje: – Na podłogę klienci często kupują terakotę wypalaną w znacznie wyższej temperaturze niż glazura, co zwiększa jej odporność na obciążenia i uszkodzenia mechaniczne. Coraz częściej jednak wybieramy gres, który sprawdza się zarówno na podłogach, jak i ścianach oraz w najcięższych warunkach, szczególnie w miejscach narażonych na duże obciążenia i zmianę temperatur, np. w kuchni. Tego typu płytki wypalane są w temperaturze ponad 1200 stopni, dzięki czemu są twarde i wytrzymałe.

Jakie są najważniejsze parametry płytek ceramicznych?

Dobór płytek ceramicznych do pomieszczenia zależy od tego, jak często i w jaki sposób z niego korzystamy. Przykładowo, inna powinna być podłoga w łazience niż w kuchni czy salonie. By wybrać najlepsze płytki dla siebie, warto poznać oznaczenia parametrów, które widnieją na opakowaniach.

  • Jednym z parametrów, które warto sprawdzić, jest nasiąkliwość wodna, na którą składa się rodzaj masy bazowej i szkliwa, porowatość powierzchni i nasycenie pigmentem. Nasiąkliwość pokazuje nam również stopień mrozoodporności płytek. Do pomieszczeń bez ogrzewania nadają się płytki o nasiąkliwości nieprzekraczającej 3% (grupa I). Nasiąkliwość pomiędzy 3% a 10% jest charakterystyczna dla płytek odpowiednich do wykładania ścian i podłóg bez podciągania wilgoci z podłoża. Zaś płytki z grupy III mają nasiąkliwość wodną od 10% do 20% - to najliczniejsza grupa płytek szkliwionych przeznaczonych do wykorzystania jedynie na ścianach.
  • Istotna jest też odporność na plamienie – dotyczy ona jedynie płytek szkliwionych i jest wyrażana w postaci 5 klas. Klasa 5 oznacza najwyższą odporność - z tego typu płytek najłatwiej usunąć nawet mocne zabrudzenia. Po przeciwnej stronie skali znajdują się płytki o klasie 1, na których większe zabrudzenia mogą być stale widoczne. Dlatego też wybierając płytki, szczególnie te na podłogi oraz ściany w kuchni, lepiej zdecydować się na materiał o wyższej klasie odporności na zabrudzenia, wtedy płytki wystarczy przetrzeć ciepłą wodą lub płynem do ich mycia, by bez problemów usunąć plamy.
  • Kolejny wskaźnik to twardość minerałów podawana w skali Mohsa od 1 do 10. Obejmuje ona różne substancje - od talku do diamentu. Sprawdza się ją przez próbę zarysowania danym materiałem ze skali po powierzchni materiału badanego. W praktyce skala jest dość płynna. Minerały o twardości 1 i 2 dają się łatwo zarysować paznokciem, a równocześnie te o twardości 1 do 4 - gwoździem żelaznym, o twardości do 5 - ostrzem stalowym. Minerały o twardości 7 oraz większej są zdolne zarysować szkło. W domu wystarczy położyć płytki o twardości 5 lub 6, wybierając posadzkę do garażu lepiej zdecydować się na twarde płytki, oznaczone na skali 7 lub 8.

WIDEO: Jaki klej do płytek na podłogi i sciany? Klej do płytek ceramicznych

Jaki klej do płytek na podłogi i sciany? Klej do płytek ceramicznych

Jakie płytki do łazienki?

Znając parametry płytek ceramicznych, można dobrać je do poszczególnych pomieszczeń. Do łazienki dobre będą niemal wszystkie rodzaje płytek, należy jedynie pamiętać, że powinny one być odporne na czyszczenie środkami chemicznymi i antypoślizgowe, w przypadku gdy decydujemy się wyłożyć nimi np. posadzkę pod prysznicem. Warto też zwrócić uwagę, by były łatwe do utrzymania w czystości.

Jakie płytki do kuchni?

Wybierając płytki ceramiczne do kuchni, trzeba pamiętać o tym, że tam podłoga częściej się brudzi, czasem spada na nią coś ciężkiego, więc powinna mieć wysokie parametry powierzchniowej odporności na uszkodzenia i brud. W królestwie gotowania najlepiej sprawdzą się płytki o III lub wyższej klasie ścieralności. Podłoga powinna być bez wyraźnych porów - mniej się brudzi i nie wchłania tłuszczu. Należy także unikać glazury i terakoty matowej z wyraźnymi wgłębieniami na powierzchni.

Istotne jest też, by płytki były odporne na uszkodzenia mechaniczne - powinny zatem cechować się twardością między 4 a 6.

Jakie płytki do przedpokoju?

Podłoga w przedpokoju także łatwo ulega zabrudzeniu, a dodatkowo jest poddana naciskowi twardego obuwia i działaniu ściernemu drobinek piasku kwarcowego (o stopniu twardości 7). Dlatego też warto zdecydować się w przedpokoju na gres o IV lub V klasie ścieralności w skali PEI bądź nieszkliwiony, na którym nawet pewne wytarcie powierzchni nie spowoduje większych wizualnych zmian.

Co jeszcze brać pod uwagę, wybierając płytki ceramiczne?

- Po zakupie płytek i przywiezieniu ich do domu warto sprawdzić, czy nie są uszkodzone, np. czy nie mają wyszczerbionych brzegów. Poza tym najlepiej dobierać płytki z tej samej partii produkcyjnej, aby mieć pewność co do zakupu płytek w tym samym odcieniu – mówi Joanna Ciecierska, ekspert marki Ceramstic.

- Nie zapominajmy też  o doborze odpowiedniego kleju i fugi. One także muszą być odpowiednie do miejsca i podłoża, na którym układane będą płytki. Odpowiednia fuga zwiększa trwałość płytek i ogranicza osadzanie się brudu, pleśni i grzybów – przypomina Romuald Skrzypczyński, ekspert marki Rotberg. – Fuga musi być odpowiednio dobrana do wielkości i koloru płytek. Warto zadbać o to, by szczególnie w łazience i kuchni odznaczała się podwyższoną odpornością na ścieranie i niskim poziomem wchłaniania wody – dodaje ekspert.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.