Bukiet dla smakoszy

2009-09-04 2:00

Kapusta: głowa pusta? Nic bardziej mylnego! Oto jest pełna po brzegi darów jesieni.

Bukiet dla smakoszy
Autor: Marcin Czechowicz Bukiet dla smakoszy

Związki kwiatowo-owocowe istniały od wieków, inspirując między innymi holenderskich malarzy martwych natur. Pojawiające się na ich obrazach obok kwitnących peonii lub irysów winogrona czy cytryny miały nawet swą sekretną symbolikę. Jednak aż do tej pory nikt nie podniósł do rangi malowniczego obiektu towarzyszącego kwiatowym kompozycjom – swojskiej kapusty. My udowodniliśmy, że ten związek jest nie tylko wysmakowany, ale także zupełnie nietoksyczny. Kapusta w przeciwieństwie do wielu owoców nie wydziela etylenu, który szkodzi kwiatom będącym w pobliżu.

Zdaniem specjalisty

Zachęcam do wykorzystywania owoców i warzyw – one czasem mogą służyć jako niebanalny wazon. Warzywa można też układać na paterach lub w koszach – można z nich zbudować obfitą dekorację.
Szczególnie efektownie zaprezentują się warzywa i owoce, gdy dobierzemy gatunki, które pasują do siebie pod względem koloru lub kształtu. Przepięknie wyglądają razem różne zielenie: brokuły, selery naciowe, jasne winogrona, limonki, papryki i gruszki. Wystarczy im oprawa prostego naczynia, a gdy już nacieszymy nimi oczy, życzę „smacznego”.
florystka Maria Serafinowicz

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Pozostałe podkategorie