Bukiet dla smakoszy
Kapusta: głowa pusta? Nic bardziej mylnego! Oto jest pełna po brzegi darów jesieni.
Autor: archiwum muratordom
Potrzebne produkty
Związki kwiatowo-owocowe istniały od wieków, inspirując między innymi holenderskich malarzy martwych natur. Pojawiające się na ich obrazach obok kwitnących peonii lub irysów winogrona czy cytryny miały nawet swą sekretną symbolikę. Jednak aż do tej pory nikt nie podniósł do rangi malowniczego obiektu towarzyszącego kwiatowym kompozycjom – swojskiej kapusty. My udowodniliśmy, że ten związek jest nie tylko wysmakowany, ale także zupełnie nietoksyczny. Kapusta w przeciwieństwie do wielu owoców nie wydziela etylenu, który szkodzi kwiatom będącym w pobliżu.
Autor: archiwum muratordom
Potrzebne produkty
Autor: archiwum muratordom
Do środka wkładamy celofan i namoczoną gąbkę
Zachęcam do wykorzystywania owoców i warzyw – one czasem mogą służyć jako niebanalny wazon. Warzywa można też układać na paterach lub w koszach – można z nich zbudować obfitą dekorację.
Szczególnie efektownie zaprezentują się warzywa i owoce, gdy dobierzemy gatunki, które pasują do siebie pod względem koloru lub kształtu. Przepięknie wyglądają razem różne zielenie: brokuły, selery naciowe, jasne winogrona, limonki, papryki i gruszki. Wystarczy im oprawa prostego naczynia, a gdy już nacieszymy nimi oczy, życzę „smacznego”.
florystka Maria Serafinowicz
Autor: archiwum muratordom
Układamy kompozycję z kwiatów i owoców. Te bez gałązki osadzamy na drucikach