logo

 

Zaplanowałeś w tym roku remont domu lub mieszkania i już go zakończyłeś lub zakończysz do 15 grudnia? Nie ma znaczenia, jaki rozmach ma Twój remont - może to być generalna przebudowa domu lub tylko lifting łazienki. Ważne, że jesteś z tego dumny i masz się czym pochwalić! Weź udział w konkursie i przyślij zgłoszenie!

15253

Dom z okresu powojennego

Nasz remont dotyczył odziedziczonego po dziadkach parterowego domu jednorodzinnego z okresu powojennego. Dom znajduje się w przepięknych okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Zarówno stan techniczny domu, jak i jego wygląd, a także funkcjonalność wymagały ogromnej pracy, aby stworzyć z niego wymarzoną "Łyszczarzówkę". Dzisiaj to całoroczny dom dla dwóch rodzin z powierzchnią funkcjonalną poddasza 75 m2. Prace remontowo-budowlane obejmowały zmianę konstrukcji budynku polegającą na adaptacji poddasza do celów mieszkalnych poprzez podniesienie ścian poddasza, wzmocnienie stropu, termoizolację (ocieplenie międzykrokwiowe styropianem i wełną) oraz wykonanie w całości nowej więźby dachowej i pokrycia dachu. Ponadto wykonano podciągnięcie do poddasza instalacji wodno-kanalizacyjnej, gazowej, elektrycznej i wentylacyjnej. Całość budynku została ocieplona styropianem i otynkowana. Przyjęto spadek dachu 20 stopni. Dach jest jednospadowy ze względu na warunki zabudowy. W części niższej ścianka kolankowa jest wysoka na 150 cm, a ściana naprzeciw 280 cm. Zaprojektowano skosy narożne prostopadłe również ze spadkiem 20 stopni. W skosach dachu wstawiono 4 okna połaciowe. Facjata w części centralnej z dachem jednospadowym o kącie spadku 5 stopni, ze względu na drzwi balkonowe 180x220 cm. Balkon drewniany wraz z zadaszeniem na 2 metry, z podparciem całości słupami drewnianymi. Częścią, która pochłonęła najwięcej czasu było rozwiązanie konstrukcyjne dla ścian poddasza. Do poddasza prowadzą zewnętrzne schody kręte, dzięki czemu uzyskaliśmy niezależną część mieszkalną obejmującą salon z otwartą kuchnią, sypialnię i łazienkę. Wnętrze wykończyliśmy zabudową z płyt karton-gipsowych i zaaranżowaliśmy w minimalistycznym stylu skandynawskim. Dominuje biel i szarość oraz naturalne odcienie drewna i jasnej cegły.

ORGANIZATORZY

SPONSOR STRATEGICZNY