| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Zrazy nelsońskie z sandacza

Zrazy nelsońskie z sandacza

Zrazy kojarzą Ci się tylko z mięsem, to błąd. Zobacz co kryje się w przepisie na zrazy nelsońskie.

Składniki

  • 90 dag filetów z sandacza
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 cebula dymka
  • 3 średnie pomidory
  • por
  • marchewka
  • sól, pieprz

Jak to zrobić

Ziemniaki ugotować w mundurkach (15 minut), obrać i pokroić w plastry. Marchewkę także pokroić i ugotować w osobnej wodzie. Posiekać cebulkę, por i pomidory oraz grzybki. Następnie na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i pory (2-3 min). Dodać marchewkę i pomidory, smażyć jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wymieszać z grzybami, solą i pieprzem. Zagotować wywar grzybowy i pozostawić na małym ogniu, aż 1/3 odparuje. Sos wymieszać ze śmietaną. Filety pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, otoczyć w mące i usmażyć na oliwie. Następnie żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem i ułożyć w nim kolejno: połowę ziemniaków, 1/3 duszonych warzyw, wszystkie filety i pozostałe warzywa, zakończyć warstwą ziemniaków. Składniki polać ciepłym sosem. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, zapiekać 30 min. w temp 180°C.

Pszenny chlebek

Chleb można posmarować białkiem i delikatnie ponacinać nożem lub widelcem.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.