| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Wyśmienity biszkopt z truskawkami

Wyśmienity biszkopt z truskawkami

Smaczne ciasto z galaretką i truskawkami.

Składniki

  • Biszkopt:
    6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu;
  • Masa ptasie mleczko:
    2 szklanki mleka (niepełne), 2 śmietany Śnieżki, 1 galaretka truskawkowa, 0,5 litra pokrojonych truskawek;
  • Krem:
    0,5 litra mleka, 1 łyżka zwykłej mąki, 5 łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka margaryny;
  • Galaretka:
    1 kilogram truskawek, 2 galaretki truskawkowe.

Przyrządzenie biszkoptu:

Biszkopt lepiej jest upiec dzień przed wykonaniem masy. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać proszku do pieczenia i octu, wymieszać na jednolitą masę i odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i dalej ubijać. Do ubitych białek dołączyć masę z żółtek. Na koniec dodać przesianą mąkę i wszystko delikatnie wymieszać. Na blachę polożyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Piec 30-40 minut w temperaturze 180-200°C. Biszkopt przekroić na pół i skropić herbatą z cytryną i cukrem.

Sporządzenie masy - ptasie mleczko:

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż w przepisie na jej opakowaniu i zostawić do wystygnięcia. Mikserem wymieszać mleko ze śmietaną w proszku. Tężejącą galaretkę wlewać do śmietany cały czas mieszając mikserem. Na koniec dodać truskawki, wmieszać je w masę i wyłożyć na biszkopt. Wszystko przykryć drugim biszkoptem, na który wyłożyć przygotowany krem.

Wykonanie kremu:

Ugotować budyń z mlekiem, cukrem i mąką. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę i wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.


Przepis nadesłany na konkurs "Truskawkowa obsesja".

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.