| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Wyśmienity biszkopt z truskawkami

Wyśmienity biszkopt z truskawkami

Smaczne ciasto z galaretką i truskawkami.

Składniki

  • Biszkopt:
    6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu;
  • Masa ptasie mleczko:
    2 szklanki mleka (niepełne), 2 śmietany Śnieżki, 1 galaretka truskawkowa, 0,5 litra pokrojonych truskawek;
  • Krem:
    0,5 litra mleka, 1 łyżka zwykłej mąki, 5 łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka margaryny;
  • Galaretka:
    1 kilogram truskawek, 2 galaretki truskawkowe.

Przyrządzenie biszkoptu:

Biszkopt lepiej jest upiec dzień przed wykonaniem masy. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać proszku do pieczenia i octu, wymieszać na jednolitą masę i odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i dalej ubijać. Do ubitych białek dołączyć masę z żółtek. Na koniec dodać przesianą mąkę i wszystko delikatnie wymieszać. Na blachę polożyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Piec 30-40 minut w temperaturze 180-200°C. Biszkopt przekroić na pół i skropić herbatą z cytryną i cukrem.

Sporządzenie masy - ptasie mleczko:

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż w przepisie na jej opakowaniu i zostawić do wystygnięcia. Mikserem wymieszać mleko ze śmietaną w proszku. Tężejącą galaretkę wlewać do śmietany cały czas mieszając mikserem. Na koniec dodać truskawki, wmieszać je w masę i wyłożyć na biszkopt. Wszystko przykryć drugim biszkoptem, na który wyłożyć przygotowany krem.

Wykonanie kremu:

Ugotować budyń z mlekiem, cukrem i mąką. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę i wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.


Przepis nadesłany na konkurs "Truskawkowa obsesja".

Przeczytaj dodatkowo:
Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...