| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Wyśmienity biszkopt z truskawkami

Wyśmienity biszkopt z truskawkami

Smaczne ciasto z galaretką i truskawkami.

Składniki

  • Biszkopt:
    6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu;
  • Masa ptasie mleczko:
    2 szklanki mleka (niepełne), 2 śmietany Śnieżki, 1 galaretka truskawkowa, 0,5 litra pokrojonych truskawek;
  • Krem:
    0,5 litra mleka, 1 łyżka zwykłej mąki, 5 łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka margaryny;
  • Galaretka:
    1 kilogram truskawek, 2 galaretki truskawkowe.

Przyrządzenie biszkoptu:

Biszkopt lepiej jest upiec dzień przed wykonaniem masy. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać proszku do pieczenia i octu, wymieszać na jednolitą masę i odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i dalej ubijać. Do ubitych białek dołączyć masę z żółtek. Na koniec dodać przesianą mąkę i wszystko delikatnie wymieszać. Na blachę polożyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Piec 30-40 minut w temperaturze 180-200°C. Biszkopt przekroić na pół i skropić herbatą z cytryną i cukrem.

Sporządzenie masy - ptasie mleczko:

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż w przepisie na jej opakowaniu i zostawić do wystygnięcia. Mikserem wymieszać mleko ze śmietaną w proszku. Tężejącą galaretkę wlewać do śmietany cały czas mieszając mikserem. Na koniec dodać truskawki, wmieszać je w masę i wyłożyć na biszkopt. Wszystko przykryć drugim biszkoptem, na który wyłożyć przygotowany krem.

Wykonanie kremu:

Ugotować budyń z mlekiem, cukrem i mąką. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę i wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.


Przepis nadesłany na konkurs "Truskawkowa obsesja".

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...