| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Wykwintny sandacz

Wykwintny sandacz

Piec, aż się zrumieni...

Składniki:

  • jeden duży lub 2 małe sandacze
  • białe wytrawne wino
  • 10 pieczarek
  • łyżka miodu
  • łyżka mąki
  • 4 żółtka
  • butelka śmietanki
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 kostki masła
  • sól

Jak to zrobić:

Rybę oczyścić. Obrać włoszczyznę. Odciętą głowę oraz ości włożyć do garnka, ugotować z włoszczyzną. Wywar przecedzić. Nasolonego sandacza ułożyć w naczyniu (w całości), zalać 1/2 l wina, podłożyć łyżkę masła i dusić pod przykryciem ok. 20-30 minut (nie może być zbyt miękki). Wyjąć rybę z  sosu i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. W tym czasie usmażyć na maśle, pokrojone w talarki, grzyby. Łyżkę masła rozetrzeć w garnku z łyżką miodu, rozprowadzić wywarem warzywnym, wlać smak, w którym dusił się sandacz, pół szklanki wina i pół szklanki śmietanki.
Zagotować, lekko wystudzić. Do schłodzonego sosu wbić zółtka, wymieszać dokładnie (sos powienien być gęsty), wrzucić pieczarki. Sosem zalać rybę, tak by nie ściekał na boki, posypać parmezanem i skropić rozpuszczonym masłem. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec, aż się zrumieni.

Przeczytaj dodatkowo:
Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...