| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Wykwintny sandacz

Wykwintny sandacz

Piec, aż się zrumieni...

Składniki:

  • jeden duży lub 2 małe sandacze
  • białe wytrawne wino
  • 10 pieczarek
  • łyżka miodu
  • łyżka mąki
  • 4 żółtka
  • butelka śmietanki
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 kostki masła
  • sól

Jak to zrobić:

Rybę oczyścić. Obrać włoszczyznę. Odciętą głowę oraz ości włożyć do garnka, ugotować z włoszczyzną. Wywar przecedzić. Nasolonego sandacza ułożyć w naczyniu (w całości), zalać 1/2 l wina, podłożyć łyżkę masła i dusić pod przykryciem ok. 20-30 minut (nie może być zbyt miękki). Wyjąć rybę z  sosu i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. W tym czasie usmażyć na maśle, pokrojone w talarki, grzyby. Łyżkę masła rozetrzeć w garnku z łyżką miodu, rozprowadzić wywarem warzywnym, wlać smak, w którym dusił się sandacz, pół szklanki wina i pół szklanki śmietanki.
Zagotować, lekko wystudzić. Do schłodzonego sosu wbić zółtka, wymieszać dokładnie (sos powienien być gęsty), wrzucić pieczarki. Sosem zalać rybę, tak by nie ściekał na boki, posypać parmezanem i skropić rozpuszczonym masłem. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec, aż się zrumieni.

Oto propozycja urozmaicenia smaku grillowanych mięs.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...