| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Wykwintny sandacz

Wykwintny sandacz

Piec, aż się zrumieni...

Składniki:

  • jeden duży lub 2 małe sandacze
  • białe wytrawne wino
  • 10 pieczarek
  • łyżka miodu
  • łyżka mąki
  • 4 żółtka
  • butelka śmietanki
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 kostki masła
  • sól

Jak to zrobić:

Rybę oczyścić. Obrać włoszczyznę. Odciętą głowę oraz ości włożyć do garnka, ugotować z włoszczyzną. Wywar przecedzić. Nasolonego sandacza ułożyć w naczyniu (w całości), zalać 1/2 l wina, podłożyć łyżkę masła i dusić pod przykryciem ok. 20-30 minut (nie może być zbyt miękki). Wyjąć rybę z  sosu i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. W tym czasie usmażyć na maśle, pokrojone w talarki, grzyby. Łyżkę masła rozetrzeć w garnku z łyżką miodu, rozprowadzić wywarem warzywnym, wlać smak, w którym dusił się sandacz, pół szklanki wina i pół szklanki śmietanki.
Zagotować, lekko wystudzić. Do schłodzonego sosu wbić zółtka, wymieszać dokładnie (sos powienien być gęsty), wrzucić pieczarki. Sosem zalać rybę, tak by nie ściekał na boki, posypać parmezanem i skropić rozpuszczonym masłem. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec, aż się zrumieni.

Oto propozycja urozmaicenia smaku grillowanych mięs.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.