| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Wątróbki drobiowe z grilla

Wątróbki drobiowe z grilla

Soczyste wątróbki upieczone na grillu są znakomitą propozycją na letni obiad na świeżym powietrzu.

  Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych,
  • pół kostki świeżego, schłodzonego masła,
  • garść majeranku,
  • sól i pieprz.

Jak to zrobić

Wątróbki starannie oczyścić z błonek. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majeranek (suszony dokładnie rozetrzeć w dłoniach, aby jeszcze bardziej wydobyć jego aromat). Całość wymieszać z rozdrobnionym masłem (dobrze schłodzone masło można zetrzeć na tarce do jarzyn). Tak przygotowaną wątróbkę wyłożyć na kilka warstw folii aluminiowej (2-3 warstwy). Szczelnie zawinąć, aby powstały podczas grillowania sos nie wydostał się na zewnątrz. Grillować 20-30 minut.


Przepis nagrodzony w konkursie "Letnie grillowanie" organizowanym przez serwis Muratordom.pl. Gratulujemy!

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....