| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Vol-au-vent

Vol-au-vent

Złożyć vol-au-vent. Na całym placku ułożyć jeden na drugim dwa pierścienie. Ciasto zagrzać w piekarniku. Przed podaniem napełnić gorącym nadzieniem.

Vol-au-vent to gorąca przekąska z ciasta półfrancuskiego śmietanowego z nadzieniem z mięsa, drobiu, ryby, grzybów lub warzyw (np. szpinaku, brukselki, brokułów).  Można ją zrobić z gotowego mrożonego ciasta francuskiego bądź przygotować ciasto samodzielnie.

 

Składniki

  • 30 dkg mąki pszennej,
  • 25 dkg masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól,
  • 1 żółtko do posmarowania.

Jak to zrobić

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło w kawałkach i całość dokładnie posiekać nożem.
  • Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Gotowe ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin (najlepiej na noc). Ciasto, z którego będą wykrawane krążki na vol-au-vent powinno mieć 1 cm grubości.
  • Z ciasta należy wykroić nożem lub radełkiem trzy krażki (np. przykładając nieduży talerz). W dwóch plackach wykroić środek, tak aby powstały pierścienie szerokości 4-5 cm.
  • Każdy krążek posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ułożyć na blasze (każdy osobno) i piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 240°C.
  • Złożyć vol-au-vent - na całym placku ułożyć jeden na drugim dwa pierścienie. Ciasto zagrzać w piekarniku. Przed podaniem napełnić gorącym nadzieniem.
  • Vol-au-vent kroi się jak tort; porcje powinny mieć 3-4 cm szerokości.

Zamiast jednego dużego ciasta można przygotować vol-au-vent w wersji mini - wycinając małe placuszki kieliszkiem.

Śledzie w warzywach z grzybami

Śledzie w warzywach z grzybami są najlepsze następnego dnia po przygotowaniu.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...