Udka na ostro zawijane w boczek: łatwy przepis

2021-03-29
Udka na ostro zawijane w boczek: łatwy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Udka zawinięte w boczek są soczyste i niezwykle aromatyczne. 
łatwy
15 min
4

Pieczone udka to chyba najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą się jednak znudzić, wtedy warto spróbować czegoś nowego i bardzo ostrego. Takie danie bardzo poprawia nastrój i rozgrzewa ciało. Ostrą pastę paprykową Harissa można kupić lub przygotować samemu według przepisu. Plastry wędzonego boczku nie tylko dodają smaku, ale chronią delikatne mięso kurczaka przed wyschnięciem. Wypróbujcie przepis na pieczone na ostro udka kurczaka zawijane w boczek i cieszcie się pysznym jedzeniem w gronie rodziny i przyjaciół!

SKŁADNIKI

  • 4 udka kurczaka (bez podudzi)
  • 2 łyżki ostrej pasty paprykowej Harissa
  • 12 cienkich plastrów wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka kurczaka natrzeć pastą Harissa. Nie trzeba ich solić, bo pasta jest już słona. Nie ma potrzeby również oliwić, bo pasta również zawiera oliwę. 
  • Przyprawione udka zawinąć, każde w trzy plastry boczku. 
  • Udka ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. 
  • Udka podawać z gotowanym ryżem lub warzywnym kuskusem