| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Udka na ostro

Udka na ostro

Pieczone udka to chyba najsmaczniejsza część kurczaka.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka,
  • dowolna przyprawa do grilla,
  • 4 łyżki ostrej musztardy,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 papryczka zielona i 1 czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebulki.

Jak przyrządzić:

Olej mieszamy z musztardą i przyprawą do grilla, powstały sos odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Papryczki, cebulki, czosnek kroimy w kosteczkę. Udka polewamy sosem i posypujemy mieszanką z warzyw.
Teraz zawijamy je w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym grillu. Smażymy ok. 30 minut.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...