Truskawkowiec na biszkoptach [z galaretką, bez pieczenia]

2022-06-06
Truskawkowiec na biszkoptach [z galaretką, bez pieczenia]
Autor: Shutterstock Truskawkowiec na biszkoptach [z galaretką, bez pieczenia]
łatwy
35 min
4

Truskawkowiec w wyglądzie i przygotowaniu bardziej przypomina sernik na zimno, niż ciasto. Kusi kolorem, zapachem i prezencją. Trudno sobie odmówić kawałka tego najprostszego na świecie ciasta z truskawkami i galaretką.

SKŁADNIKI

  • 3 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 0,5 kg truskawek (mogą być gorsze z wyglądu)
  • 1 banan
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 2 szkl. ładnych truskawek (ewentualnie inne owoce: borówki, maliny itp.)
  • 2 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 2 galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, dodać masło. Mieszać, aż tłuszcz się rozpuści. Wkroić banana, dodać pół kg truskawek, zmiksować. Odstawić do wystudzenia.
  • Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, wlać tężejącą masę truskawkowo-bananową, wyrównać.
  • Wstawić na 15 minut do lodówki. 
  • Ostatnią galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. 
  • Tortownicę wyjąć z lodówki i ułożyć na stężałej masie truskawki pokrojone na połówki lub też inne owoce, zalać tężejącą galaretką. Brzegi udekorować płatkami.
  • Odstawić na 2,5 godziny do lodówki.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?