| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Truskawki z sosem karmelowym i lodami

Truskawki z sosem karmelowym i lodami

Kolejna warta wypróbowania propozycja wzbogacenia smaku truskawek.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek,
  • 1 pomarancza,
  • 1 łyżka pieprzu zielonego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5 litra lodów waniliowych,
  • świeże listki  mięty.

Jak przygotować:

Na patelni topimy cukier i robimy karmel, wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy ziarna zielonego pieprzu i gotujemy. Ma stać się gęsty. Truskawki kroimy na pół i rozłozkładamy w pucharki, polewamy zrobionym sosem. Na wierzch kładziemy po gałce lodów waniliowych. Dekorujemy miętą.


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...