| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Truskawki z sosem karmelowym i lodami

Truskawki z sosem karmelowym i lodami

Kolejna warta wypróbowania propozycja wzbogacenia smaku truskawek.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek,
  • 1 pomarancza,
  • 1 łyżka pieprzu zielonego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5 litra lodów waniliowych,
  • świeże listki  mięty.

Jak przygotować:

Na patelni topimy cukier i robimy karmel, wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy ziarna zielonego pieprzu i gotujemy. Ma stać się gęsty. Truskawki kroimy na pół i rozłozkładamy w pucharki, polewamy zrobionym sosem. Na wierzch kładziemy po gałce lodów waniliowych. Dekorujemy miętą.


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Smaczne ciasto z galaretką i truskawkami.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...