| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Truskawki w sosie pomarańczowym z imbirem i kardamonem

Truskawki w sosie pomarańczowym z imbirem i kardamonem

Doskonały, oryginalny deser, który zachwyci wszystkich miłośników truskawek.

Składniki

  • 0,5 kilograma truskawek,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 1-2 łyżeczki kardamonu,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • szczypta suszonej mięty.

Do dekoracji

  • 1 pomarańcza do dekoracji,
  • bita śmietana do dekoracji.

Jak to zrobić

Dwie szklanki soku i 4 łyżki cukru wlewamy na patelnię i wstawiamy na gaz. Dodajemy imbir pokrojony na plasterki i gotujemy do momentu, aż uzyskamy pół szklanki sosu (redukujemy płyn). Po zdjęciu z gazu przecedzamy przez drobne sito i dodajemy kardamon i miętę. Studzimy.  Pomarańcze luzujemy, czyli wycinamy z nich tylko miąższ. Truskawki myjemy, wykrawamy szypułki, kroimy na połówki i wykładamy na talerz. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i dekorujemy.


Przepis nagrodzony w konkursie "Truskawkowa obsesja" organizowanym przez serwis Muratordom.pl. Gratulujemy!

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...