| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Truskawki w sosie pomarańczowym z imbirem i kardamonem

Truskawki w sosie pomarańczowym z imbirem i kardamonem

Doskonały, oryginalny deser, który zachwyci wszystkich miłośników truskawek.

Składniki

  • 0,5 kilograma truskawek,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 1-2 łyżeczki kardamonu,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • szczypta suszonej mięty.

Do dekoracji

  • 1 pomarańcza do dekoracji,
  • bita śmietana do dekoracji.

Jak to zrobić

Dwie szklanki soku i 4 łyżki cukru wlewamy na patelnię i wstawiamy na gaz. Dodajemy imbir pokrojony na plasterki i gotujemy do momentu, aż uzyskamy pół szklanki sosu (redukujemy płyn). Po zdjęciu z gazu przecedzamy przez drobne sito i dodajemy kardamon i miętę. Studzimy.  Pomarańcze luzujemy, czyli wycinamy z nich tylko miąższ. Truskawki myjemy, wykrawamy szypułki, kroimy na połówki i wykładamy na talerz. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i dekorujemy.


Przepis nagrodzony w konkursie "Truskawkowa obsesja" organizowanym przez serwis Muratordom.pl. Gratulujemy!

Propozycja deseru - danie pyszne, zdrowe i nietuczące.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...