| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Truskawki na ostro

Truskawki na ostro

Czy można zjeść truskawki na ostro? Spróbujcie sami.

Składniki:

  • truskawki,
  • ser camembert dojrzały,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • sos winegret: oliwa, ocet winny czerwony, łyżka musztardy (najlepiej krem z gorczycy z miodem), sól, jeśli w musztardzie nie ma miodu, to dodać malutką łyżeczkę miodu.

Jak przygotować:

Truskawki obierz z szypułek, przekrój na pół, ser wyjmij z lodówki (taki twardy dobrze się kroi) i pokrój na trójkąty w rozmiarze większym niż truskawki. Wymieszaj delikatnie truskawki z serem, polej sosem winegret i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Można też zrezygnować z sosu winegret, wtedy danie będzie bardziej wytrawne. Sałatkę przygotuj godzinę przed podaniem, aby ser uzyskał kremową konsystencję.


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Staropolski barszcz wigilijny

Aby nasz barszcz nabrał intensywniejszej barwy dodajemy...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...