| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Truskawki na ostro

Truskawki na ostro

Czy można zjeść truskawki na ostro? Spróbujcie sami.

Składniki:

  • truskawki,
  • ser camembert dojrzały,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • sos winegret: oliwa, ocet winny czerwony, łyżka musztardy (najlepiej krem z gorczycy z miodem), sól, jeśli w musztardzie nie ma miodu, to dodać malutką łyżeczkę miodu.

Jak przygotować:

Truskawki obierz z szypułek, przekrój na pół, ser wyjmij z lodówki (taki twardy dobrze się kroi) i pokrój na trójkąty w rozmiarze większym niż truskawki. Wymieszaj delikatnie truskawki z serem, polej sosem winegret i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Można też zrezygnować z sosu winegret, wtedy danie będzie bardziej wytrawne. Sałatkę przygotuj godzinę przed podaniem, aby ser uzyskał kremową konsystencję.


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Potrawa łatwa i przyjemna w wykonaniu. Nadmiar piwa można skonsumować. Nie zaszkodzi.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...