| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych delikatnym serkiem mascarpone. Tradycyjne tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie. Schłodzony torcik to cudownie orzeźwiająca propozycja na letnie, upalne dni.

Tiramisu bez jajekSkładniki:

biszkopty podłużne - 2 opakowania
serki mascarpone - 3szt po 250g
śmietana 30% - 2szt po 200g
cukier puder - ¾ szklanki
likier amaretto - około 150-200ml (do smaku)
kawa - rozpuszczalna/z expressu
gorzkie kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Zaparzyć duży kubek kawy i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić, serki mascarpone wymieszać z cukrem pudrem następnie wszystko połączyć i delikatnie wymieszać. Do ostudzonej kawy dodać amaretto i powstałym płynem nasączyć biszkopty. Układać w naczyniu na przemian: warstwę nasączonych biszkoptów, warstwę serka ze śmietanką itd. Na koniec wierzch tiramisu posypać obficie kakao. Odstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...