Tiramisu - idealny deser na upalne dni (wersja bez jajek)

2021-03-29
Tiramisu - idealny deser na upalne dni (wersja bez jajek)
Autor: Shutterstock Tiramisu - idealny deser na upalne dni (wersja bez jajek)
łatwy
30 min
4

Schłodzony deser tiramisu, pochodzący z kuchni włoskiej świetnie orzeźwia i nie pozostawia wrażenia ciężkości. Dla amatorów smaku kawy. Doskonały na przyjęcia w ogrodzie i na tarasie. Tutaj wersja bezjajeczna.

 

Tiramisu można od razu rozkładać na porcje, w obszernych kielichach lub szklanych miseczkach.

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych
  • 3 op. serka mascarpone po 250 g
  • 2 op. śmietany 30% po 200 g
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • około 150-200 ml (do smaku) likieru amaretto
  • kawa - rozpuszczalna lub z ekspresu
  • gorzkie kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaparzyć duży kubek kawy i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietanę ubić, serki mascarpone wymieszać z cukrem pudrem następnie połączyć i delikatnie wymieszać.
  • Do ostudzonej kawy dodać amaretto i powstałym płynem nasączyć biszkopty.
  • Układać w naczyniu na przemian: warstwę nasączonych biszkoptów, warstwę serka ze śmietanką itd. Na koniec wierzch tiramisu posypać obficie kakao.
  • Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.