| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Tarta wytrawna

Tarta wytrawna

Podstawowymi składnikami tarty "wytrawnej" są kruche ciasto, nadzienie oraz sos z jajek, śmietany i parmezanu.

Kruche ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól

Posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

Nadzienia wytrawne (do wyboru):

  • pomidory, mozarella, oliwki, bazylia
  • por
  • szpinak, biały ser, czosnek
  • cebula z bakłażanem
  • łosoś, ser typu ementaler, koper
  • brokuły lub kalafior

Sos:

  • jajka
  • śmietana
  • sól, pieprz
  • tary parmezan


Schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami), spód nakłuć widelcem. Rozłożyć nadzienie równomiernie na całej powierzchni. Zalać sosem. Piec około 45 minut w temperaturze 180-200oC.
Podawać z sałatą z sosem winegret.

Przeczytaj dodatkowo:
Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...