| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Tarta na słodko

Tarta na słodko

Nadzieniem tarty na słodko są najczęściej świeże owoce sezonowe z bitą śmietaną lub masą budyniową. Chociaż prawdę mówiąc, możesz dodać do tego prostego smacznego ciasta to, na co masz ochotę.

Kruche ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól

Posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami). Spód nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.

Nadzienie słodkie:

Na wcześniej upieczonym spodzie układa się świeże owoce sezonowe (polane galaretką lub bitą śmietaną), masę budyniową, mus czekoladowy, itd.

Dorsz z bazyliowym pesto

Sos pesto bez trudu może zrobić każdy, a jak smakuje z filetami z dorsza i startą marchewką możesz...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...