| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Tarta na słodko

Tarta na słodko

Nadzieniem tarty na słodko są najczęściej świeże owoce sezonowe z bitą śmietaną lub masą budyniową. Chociaż prawdę mówiąc, możesz dodać do tego prostego smacznego ciasta to, na co masz ochotę.

Kruche ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól

Posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem. Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami). Spód nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.

Nadzienie słodkie:

Na wcześniej upieczonym spodzie układa się świeże owoce sezonowe (polane galaretką lub bitą śmietaną), masę budyniową, mus czekoladowy, itd.

Przeczytaj dodatkowo:
Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...