| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Szybki piernik

Szybki piernik

Ostudzony piernik polać i udekorować obranymi ze skórki migdałami...

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 2 opakowania gotowej polewy czekoladowej
  • garść migdałów

Jak to zrobić

Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajka, miód i wlać sodę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Zagnieść ciasto i położyć na wyłożonej papierem blasze.

Piec w 180 st. C przez ok. 40 min. Zrobić polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu. Ostudzony piernik polać i udekorować obranymi ze skórki migdałami.

Przydatne w kuchni

Jeśli ktoś nie ma wprawy, a tym bardziej nie wie, które i w jakich proporcjach przyprawy należy dodać do piernika, może skorzystać z gotowej mieszanki, czyli przyprawy do piernika.

Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...