| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Szaszłyki z cukinii i indyka

Szaszłyki z cukinii i indyka

Kolejna propozycja szaszłyków drobiowych, tym razem z indyka.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek bazylii,
  • 6 łyżek pikantnego keczupu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • pieprz, sól,
  • 6 cienkich plastrów piersi indyka.

Jak przyrządzić:

Cukinię myję i kroję wzdłuż w cienkie plasterki, które wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody i blanszuję 3 minuty. Potem przelewam zimną wodą i odcedzam. Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Mieszam czosnek, keczup i musztardę. Listki bazylii odrywam od łodyżek. Plastry piersi indyka opłukuję, osuszam i lekko rozbijam. Następnie przekrajam wzdłuż na pół i smaruję mieszanką z keczupem. Nakładam listki bazylii, plasterki cukinii i zwijam w rolady. Na szpadki nadziewam po 2 rolady. Doprawiam je solą i pieprzem. Grilluję 10 minut obracając, aby opiekły się z każdej strony.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...