Szaszłyki z cukinii i indyka z bazylią: przepis

2021-03-26
Szaszłyki z cukinii i indyka
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne szaszłyki - proste i eleganckie danie.
łatwy
15 min
4

Delikatne mięso z indyka doskonale komponuje się ze smakiem cukinii. Podajemy przepis na drobiowe szaszłyki z sezonowymi warzywami i bazylią. Sprawdź, jak je przygotować.

Przepis nadesłany na konkurs "Letnie grilowanie".

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 6 łyżek pikantnego keczupu
  • 3 łyżki musztardy
  • pieprz
  • sól
  • 6 cienkich plastrów piersi indyka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię myję i kroję wzdłuż w cienkie plasterki, które wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody i blanszuję 3 minuty. Potem przelewam zimną wodą i odcedzam.
  • Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Mieszam czosnek, keczup i musztardę.
  • Plastry piersi indyka opłukuję, osuszam i lekko rozbijam. Następnie przekrajam wzdłuż na pół i smaruję mieszanką z keczupem.
  • Nakładam listki bazylii, plasterki cukinii i zwijam w rolady. Na szpadki nadziewam po 2 rolady. Doprawiam je solą i pieprzem. Grilluję 10 minut obracając, aby opiekły się z każdej strony.