Szaszłyki rybne z mintaja

2021-03-29
Szaszłyki rybne z mintaja
Autor: Shutterstock Szaszłyki rybne z mintaja
łatwy
15 min
4

Szaszłyki rybne z mintaja to doskonały pomysł na kolorowy obiad lub kolację. Można je podawać z ryżem lub pieczywem, w towarzystwie sosu do ryb.

SKŁADNIKI

  • 30 dkg mrożonych filetów z mintaja lub innej ryby
  • 15 dkg małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 35 dkg wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby rozmrozić w temperaturze pokojowej. Osuszyć.
  • Filety i boczek pokroić w kawałki – około 2 x 2 cm.
  • Pieczarki umyć, obrać, większe przekroić na pół. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w spore kawałki. Cebulę pokroić w talarki.
  • Na szpadki (lub wykałaczki) do szaszłyków nakłuwać kolejno boczek, rybę, pieczarki, cebulę i paprykę. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku. Podawać z ryżem lub pieczywem.