| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką

Duszone antonówki to klucz do sukcesu tego ciasta.

Składniki

  • 75 dag antonówek
  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 10 dag smalcu
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia
  • 3–4 łyżki cukru
  • sok z cytryny

Jak to zrobić

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i smażymy z cukrem. Studzimy, skrapiamy sokiem cytrynowym. Masło i smalec siekamy nożem razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder oraz jajko i zagniatamy ciasto. Odkładamy 1/3 ciasta, a 2/3 wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy spód, układamy na nim uduszone jabłka. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i robimy z nich na wierzchu kratkę. Oddzielamy żółtko od białka. Kratkę smarujemy roztrzepanym białkiem. Blachę wstawiamy jeszcze na 15 min. do piekarnika.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...