| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką

Duszone antonówki to klucz do sukcesu tego ciasta.

Składniki

  • 75 dag antonówek
  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 10 dag smalcu
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia
  • 3–4 łyżki cukru
  • sok z cytryny

Jak to zrobić

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i smażymy z cukrem. Studzimy, skrapiamy sokiem cytrynowym. Masło i smalec siekamy nożem razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder oraz jajko i zagniatamy ciasto. Odkładamy 1/3 ciasta, a 2/3 wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy spód, układamy na nim uduszone jabłka. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i robimy z nich na wierzchu kratkę. Oddzielamy żółtko od białka. Kratkę smarujemy roztrzepanym białkiem. Blachę wstawiamy jeszcze na 15 min. do piekarnika.

Możesz także dodać paprykę i pomidory lub polać przed podaniem sosem pomidorowym.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...