| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Szarlotka z dzieciństwa

Szarlotka z dzieciństwa

Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś szarlotki, możesz się zdziwić, że to takie proste. Wystarczy zaledwie godzina – do dzieła!

Ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany

Masa jabłkowa

  • 2 garście rodzynek
  • 6 dużych jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Jak to zrobić

Z podanych składników zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną część ciasta i podpiecz na złoty kolor. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw by zmiękły. Umyte i oczyszczone jabłka pokrój na plasterki i posyp cukrem i cynamonem. Odstaw, by puściły sok. Odsączone z soku jabłka ułóż na podpieczonym spodzie, posyp rodzynkami (odcedzonymi z wody), nakryj drugą częścią ciasta. Możesz posmarować po wierzchu odrobiną białka. Upiecz ciasto na "złoto" w 180°C w piekarniku (około 40 min.).

Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...