| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Szarlotka z dzieciństwa

Szarlotka z dzieciństwa

Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś szarlotki, możesz się zdziwić, że to takie proste. Wystarczy zaledwie godzina – do dzieła!

Ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany

Masa jabłkowa

  • 2 garście rodzynek
  • 6 dużych jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Jak to zrobić

Z podanych składników zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną część ciasta i podpiecz na złoty kolor. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw by zmiękły. Umyte i oczyszczone jabłka pokrój na plasterki i posyp cukrem i cynamonem. Odstaw, by puściły sok. Odsączone z soku jabłka ułóż na podpieczonym spodzie, posyp rodzynkami (odcedzonymi z wody), nakryj drugą częścią ciasta. Możesz posmarować po wierzchu odrobiną białka. Upiecz ciasto na "złoto" w 180°C w piekarniku (około 40 min.).

Przeczytaj dodatkowo:
Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...