Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

2021-03-29
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego
Autor: thinkstockphotos.com Apfelstrudel to klasyczny wiedeński deser zwykle serwowany z sosem waniliowym i kulką lodów
średni
50 min
4

Ciasto jabłkowe - najczęściej szarlotka - to jedno z najbardziej lubianych wypieków. My proponujemy nieco inną jego postać - strudel jabłkowy z ciasta francuskiego. Ten przysmak zainspirowany jest kultowym wiedeńskim deserem apfelstrudel.

SKŁADNIKI

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg jabłek obranych i pokrojonych w cząstki
  • 10 dag suszu śliwkowego i morelowego, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki miodu
  • 5 dag orzechów włoskich
  • opakowanie bakalii
  • szczypta cynamonu
  • 3 goździki
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka przesmażamy na maśle.
  • Dodajemy śliwki, morele, miód, orzechy włoskie, bakalie, szczyptę cynamonu, goździki. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Ciasto francuskie rozwałkowujemy i smarujemy roztopionym masłem.
  • Na jednym końcu układamy farsz (ale nie po same brzegi, żeby uniknąć wyciekania). Zwijamy w rulon.
  • Pieczemy w temp. 160oC przez 30-40 min.