Staropolski piernik dojrzewający: przepis krok po kroku

2021-03-29
Staropolski piernik dojrzewający: przepis krok po kroku
Autor: Shutterstock Piernik przygotowany z dojrzewającego ciasta ma niepowtarzalny smak i aromat
średni
50 min
4

Staropolski piernik dojrzewający stanie się hitem świątecznego menu. Ciasto należy przygotować nawet 5-6 tygodni przed Bożym Narodzeniem, a piec na 4-5 dni przed świętami. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny piernik krok po kroku i dobrze zaplanować działanie w czasie. Przygotuj piernik dojrzewający na święta i ciesz się jego wyjątkowym smakiem!

Piernikowe tipy!

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne pierniki:

Piernik z bakaliami

Piernik na piwie miodowym

Staropolski piernik dojrzewający z bakaliami i powidłami śliwkowymi

Pierniki dla zapracowanych:

Szybki piernik na ostatnią chwilę

Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?

 

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dkg masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smarowania form
  • 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj)
  • opcjonalnie: powidła śliwkowe, bakalie, polewa czekoladowa, lukier (Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód, cukier oraz masło należy podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia, a następnie ostudzić.
  • Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy korzenne.
  • Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na ok. 5-6 tygodni.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować na placki, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180oC. Temperatura zależy jednak od kuchenki, czasami warto podgrzać piekarnik o jakieś 10oC mocniej, a zmniejszyć po włożeniu ciasta. Pieczenie powinno trwać około 15-20 minut.
  • Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, które można wymieszać z bakaliami, nakryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, następnie odstawić, aż "skruszeje" - potrzebuje na to jakichś 3-4 dni. Piernik można polać polewą czekoladową lub polukrować - w takiej wersji dłużej się przechowa.