Myśliwski sos grzybowy do makaronów, kasz, klusek i ziemniaków

2022-01-10
Sos grzybowy, myśliwski
Autor: Shutterstock Sos grzybowy do makaronów, klusek, ziemniaków
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Najlepszy jest oczywiście w sezonie, ze świeżych grzybów, ale poza sezonem też warto czasem przypomnieć sobie jesienne smaki. Na taką okazję mam zazwyczaj zamrożone kilka porcji obgotowanych, leśnych grzybów i oczywiście cały słój grzybów suszonych. 

SKŁADNIKI

  • 4 dag suszonych grzybów
  • 3 kulki jałowca
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, jałowiec, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min.
  • Dodać białe wino, chwilę odparować na niewielkim ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do sosu, wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.
  • Posypać natką. Sos nadaje się do każdego typu makaronu.
Czy warto jeść grzyby?

Galeria: pyszne dania z pieczarkami - 10 najlepszych przepisów