Sos maltański do gotowanych ryb i szparagów

2021-03-29
Sos maltański do gotowanych ryb i szparagów
Autor: Shutterstock Sos maltański do gotowanych ryb i szparagów
łatwy
15 min
4

Sos maltański doskonale nadaje się do ożywienia smaku gotowanej na parze ryby lub do szparagów. Ma piękny złocisty kolor i kremową konsystencję. Uwaga, uzależnia!

SKŁADNIKI

  • Na 600 ml sosu:
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • mielony pieprz
  • 500 ml schłodzonego i pokrojonego masła
  • sok z 1 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żaroodporne naczynie stawiamy na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą i ubijamy w nim żółtka, sok z cytryny i po szczypcie soli i pieprzu.
  • Następnie dodajemy masło, aż powstanie gęsta, szklista masa.
  • Mieszając dolewamy sok pomarańczowy i podajemy natychmiast do gotowanej ryby lub szparagów.