| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Słodko-kwaśne jabłka

Słodko-kwaśne jabłka

Jabłka można jeść na wiele sposobów, prosto z drzewa, zapiekane czy suszone. Można z nich przygotować też aromatyczne powidła.

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 20 dag cukru

Jak to zrobić

Jabłka umyj, obierz i pokrój usuwając gniazda nasienne. Dodaj trochę wody i poszatkuj. Tak przygotowaną masę przełóż do płaskiego rondla i odparuj nadmiar wody. Mieszaj jabłka aż staną się gęste. Pod koniec gotowania dodaj cukier. Gorące powidła nakładaj po brzegi do wygotowanych słoików i od razu zamknij. Słoiki ustaw dnem do góry.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...