| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Słodko-kwaśne jabłka

Słodko-kwaśne jabłka

Jabłka można jeść na wiele sposobów, prosto z drzewa, zapiekane czy suszone. Można z nich przygotować też aromatyczne powidła.

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 20 dag cukru

Jak to zrobić

Jabłka umyj, obierz i pokrój usuwając gniazda nasienne. Dodaj trochę wody i poszatkuj. Tak przygotowaną masę przełóż do płaskiego rondla i odparuj nadmiar wody. Mieszaj jabłka aż staną się gęste. Pod koniec gotowania dodaj cukier. Gorące powidła nakładaj po brzegi do wygotowanych słoików i od razu zamknij. Słoiki ustaw dnem do góry.

Przeczytaj dodatkowo:
Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...