| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Soczysty karczek

Soczysty karczek

Karkówka z pieczarkami na grilla? Czemu nie!

Składniki:

  • 4 kawałki karczku (ok.700g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • vegeta, sól, pieprz
  • przyprawa do grillowania
  • ananas w puszce

Jak przyrządzić:

Mięso przygotować jak na filet de volaille, delikatnie ubić z obu stron. Czosnek obrać, umyć, pokroić i rozetrzeć, dodając odrobinę soli. Nasmarować nim filety, dodając do tego jeszcze pół łyżeczki vegety na każdego fileta i odrobinę pieprzu.
Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 1 dzień. W dzień grillowania doprawić karczek przyprawą do grillowania - po ok. pół łyżeczki na każdy filet. Filety podsmażyć na grillu przez ok. 5 minut każdą ze stron. W tym czasie pieczarki obrać, oddzielić ogonki od główek, główki przekroić w poziomie na połowę. Na środku fileta położyć jeden kawałek pieczarki. Osiem okrągłych plastrów ananasa odsączyć z syropu. Wykałaczkami nabić po plastrze tak, aby pieczarka znalazła się w dziurce plastra. Smażyć na grillu. Aby mięsko było  bardziej soczyste można polewać je ananasowym syropem.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...