| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Soczysty karczek

Soczysty karczek

Karkówka z pieczarkami na grilla? Czemu nie!

Składniki:

  • 4 kawałki karczku (ok.700g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • vegeta, sól, pieprz
  • przyprawa do grillowania
  • ananas w puszce

Jak przyrządzić:

Mięso przygotować jak na filet de volaille, delikatnie ubić z obu stron. Czosnek obrać, umyć, pokroić i rozetrzeć, dodając odrobinę soli. Nasmarować nim filety, dodając do tego jeszcze pół łyżeczki vegety na każdego fileta i odrobinę pieprzu.
Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 1 dzień. W dzień grillowania doprawić karczek przyprawą do grillowania - po ok. pół łyżeczki na każdy filet. Filety podsmażyć na grillu przez ok. 5 minut każdą ze stron. W tym czasie pieczarki obrać, oddzielić ogonki od główek, główki przekroić w poziomie na połowę. Na środku fileta położyć jeden kawałek pieczarki. Osiem okrągłych plastrów ananasa odsączyć z syropu. Wykałaczkami nabić po plastrze tak, aby pieczarka znalazła się w dziurce plastra. Smażyć na grillu. Aby mięsko było  bardziej soczyste można polewać je ananasowym syropem.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Układać warstwami ziemniaki, cebulę, pomidory i kiełbasę, posypując każdą warstwę...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...