| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Śledzie mają głos

Śledzie mają głos

„Kiedy robi się zimno, a widok za oknem udowadnia, że mieszkamy w kraju północnym, wówczas opanowuje mnie ochota na śledzia i kieliszek wódki.”

 Śledziowy tatar
  • 3 wymoczone filety sledziowe
  • 1 cebula
  • 6 korniszonów
  • marynowane grzybki
  • kapary
  • 3 żółtka
  • oliwa, ocet, cytryna, pieprz

Śledzie pokroić w drobną kostkę.
Uformować na talerzu tak jak na porcję tatara. Zrobić wgłębienie i wlać tam surowe żółtko. Udekorować dodatkami, posypać pieprzem. Każdy indywidualnie będzie mieszał i doprawiał tatara. Na stole musi znaleźć się oliwa, ocet, cytryna, pieprz.

Możemy zmieniać i rozszerzać kompozycję dodatków, używając zielonej pietruszki, kminku, papryki w proszku, musztardy, marynowanych buraczków, tartych kwaśnych jabłek.

 Śledzie czerwone
  • 3 wymoczone filety śledziowe
  • 3 cebule
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • cukier, pieprz, papryka, sól

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę.
Dodać koncentrat pomidorowy.
Smażyć razem, jeżeli składniki się nie łączą dodać trochę wody i więcej oleju.
Doprawić do smaku przyprawami.
Ostudzić.
Śledzie pokroić w dzwonka i układać w słoiku, przekładając masą cebulową.
Powinny się marynować co najmniej przez noc, aby słodkokwaśny smak cebuli przegryzł się ze słonym śledziem.

 Śledzie w oleju
  • 8 tłustych, solonych filetów śledziowych
  • woda, mleko
  • 5 cebul
  • 5 listków laurowych
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • cytryna
  • dużo oleju

Filety umyć pod bieżącą wodą. Moczyć je w wodzie, zmieniając ją dwukrotnie.
Przełożyć filety do kąpieli z mleka, moczyć aż będą gotowe (ok. 2 godz.). Opłukać i osuszyć.
Układać w słoju, przetykając plastrami cebuli, listkami laurowymi, pieprzem i zielem angielskim.
Kolejne warstwy skrapiać sokiem z cytryny.
Zalać olejem, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Można podawać je jako przekąskę lub danie główne z ziemniakami.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Rozgrzać piekarnik. Wsypać ziemniaki w mundurkach na blachę posmarowaną masłem lub olejem. Posypać obficie kminkiem, zrumienić i posolić.

 Śledzie musztardowe
  • 3 wymoczone filety śledziowe
  • 3 łyżki ostrej musztardy francuskiej, najlepiej z Dijon
  • 3 łyżki słodkiej musztardy, może być sarepska
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz, koperek

Wymieszać dokładnie obie musztardy z ocetem, cukrem i olejem (kiedy przygotowuje się większą ilość sosu wygodnie jest użyć miksera). Można dodać trochę wody, jeśli jest za gęsty i smak ma zbyt intensywny. Doprawić pieprzem i posiekanym koperkiem.

Filety zlać sosem musztardowym i marynować co najmniej noc w lodówce. Musztardowa marynata jest także używana do śledzi wcześniej marynowanych w lekkim occie. Mają wtedy kwaśniejszy smak.

Przeczytaj dodatkowo:
Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...