Śledzie korzenne: tradycyjny przepis na pyszną zakąskę

2022-12-16
Śledzie korzenne: tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Korzenne śledzie to pyszna przekąska o oryginalnym smaku
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Śledzie korzenne kiedyś były łatwo dostępne, teraz są rzadziej spotykane. Miłośnicy korzennych wyrazistych smaków mogą je jednak przygotować samodzielnie - ma to tę zaletę, że do proponowanej przez nas mieszanki korzennych przypraw mogą dołączyć własne dodatki tworząc indywidualne, niepowtarzalne w smaku śledzie.

 

SKŁADNIKI

  • 6-8 sztuk filetów śledziowych
  • pół szklanki oleju
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego, pieprzu
  • 4-5 ziarenek jałowca, gorczycy i kolendry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • cebula drobno posiekana do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, wsypać do woreczka z gazy, włożyć do słoja i zalać olejem. Pozostawić na kilka godzin w cieple
  • Śledzie wyjąć z opakowania, sprawdzić jak bardzo są słone, ewentualnie wymoczyć w wodzie przez 2-3 godziny. (Jak moczyć śledzie?) Pokroić ryby na kawałki.
  • Wkładać do słoika i zalać olejem. Tak powinny się macerować w chłodzie przez kilka dni.
  • Przed podaniem posypać posiekaną cebulką.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Zobacz także przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej: Śledzie w olejuŚledzie z mleczem według Magdy GesslerŚledzie w marynacie korzennejŚledzie w śmietanie

Galeria: Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów