| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Sery i spółka

Sery i spółka

Można je serwować na sposób francuski – po daniu głównym, jako przekąskę przed deserem albo zamiast niego. 

Najlepiej ułożyć różne gatunki sera na drewnianej desce, wiklinowej tacy, porcelanowym półmisku albo na szklanej paterze. Odpowiednio pokrojone kładziemy w kolejności – od łagodnych do najostrzejszych. Obok powinien się znaleźć specjalny nóż.

Sery kroimy w zależności od kształtu:

  • te o okrągłej podstawie jak tort;
  • podłużne – w plastry o grubości ok. 1 cm;
  • małe dzielimy na pół;
  • typu ementaler – podajemy w dużych, trójkątnych plastrach (ułożonych naprzemiennie).

Idealnym towarzystwem dla serów są winogrona, orzechy, kawałki jabłek, suszonych moreli i fig, bagietka oraz krakersy. Jeśli podajemy także wino, obowiązuje zasada, że im ostrzejszy ser, tym mocniejsze wino. Do łagodnych – lekko słodkie, do wyrazistych – czerwone, wytrawne.
Żółty ser wymaga odpowiedniej oprawy. Właściwie podany i pokrojony sprawi, że będziemy się delektować jego smakiem, wyglądem i zapachem.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...