| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Sery i spółka

Sery i spółka

Można je serwować na sposób francuski – po daniu głównym, jako przekąskę przed deserem albo zamiast niego. 

Najlepiej ułożyć różne gatunki sera na drewnianej desce, wiklinowej tacy, porcelanowym półmisku albo na szklanej paterze. Odpowiednio pokrojone kładziemy w kolejności – od łagodnych do najostrzejszych. Obok powinien się znaleźć specjalny nóż.

Sery kroimy w zależności od kształtu:

  • te o okrągłej podstawie jak tort;
  • podłużne – w plastry o grubości ok. 1 cm;
  • małe dzielimy na pół;
  • typu ementaler – podajemy w dużych, trójkątnych plastrach (ułożonych naprzemiennie).

Idealnym towarzystwem dla serów są winogrona, orzechy, kawałki jabłek, suszonych moreli i fig, bagietka oraz krakersy. Jeśli podajemy także wino, obowiązuje zasada, że im ostrzejszy ser, tym mocniejsze wino. Do łagodnych – lekko słodkie, do wyrazistych – czerwone, wytrawne.
Żółty ser wymaga odpowiedniej oprawy. Właściwie podany i pokrojony sprawi, że będziemy się delektować jego smakiem, wyglądem i zapachem.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...