| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Sery i spółka

Sery i spółka

Można je serwować na sposób francuski – po daniu głównym, jako przekąskę przed deserem albo zamiast niego. 

Najlepiej ułożyć różne gatunki sera na drewnianej desce, wiklinowej tacy, porcelanowym półmisku albo na szklanej paterze. Odpowiednio pokrojone kładziemy w kolejności – od łagodnych do najostrzejszych. Obok powinien się znaleźć specjalny nóż.

Sery kroimy w zależności od kształtu:

  • te o okrągłej podstawie jak tort;
  • podłużne – w plastry o grubości ok. 1 cm;
  • małe dzielimy na pół;
  • typu ementaler – podajemy w dużych, trójkątnych plastrach (ułożonych naprzemiennie).

Idealnym towarzystwem dla serów są winogrona, orzechy, kawałki jabłek, suszonych moreli i fig, bagietka oraz krakersy. Jeśli podajemy także wino, obowiązuje zasada, że im ostrzejszy ser, tym mocniejsze wino. Do łagodnych – lekko słodkie, do wyrazistych – czerwone, wytrawne.
Żółty ser wymaga odpowiedniej oprawy. Właściwie podany i pokrojony sprawi, że będziemy się delektować jego smakiem, wyglądem i zapachem.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.