| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Seler zapiekany

Seler zapiekany

Selery to warzywa często niedoceniane w kuchni. Ta oryginalna propozycja na pieczone selery z grilla na pewno zmieni tę opinię.

Składniki

  • 1-2 średniej wielkości selery,
  • 6-8 plastrów żółtego sera,
  • łyżka masła lub margaryny,
  • pomidor,
  • sól, pieprz, słodka papryka, jarzynka.

Jak to zrobić

Selery wyczyścić, pokroić na plastry grubości ok. 1-1,5 cm; posypać przyprawami. Jeden lub dwa kawałki ułożyć na folii aluminiowej, dodać odrobinę tłuszczu i dokładnie zawinąć. Położyć na rozgrzanym grillu na około 15 min; później plastry odwrócić i zapiekać do czasu, aż seler zmięknie (średnio przez ok. 10 min). Pod koniec, na każdym krążku selera położyć plasterek sera i jeśli się lubi – kawałek świeżego pomidora. Seler jest naprawdę pyszny. Polecam.


Przepis nagrodzony w konkursie "Letnie grillowanie" organizowanym przez serwis Muratordom.pl. Gratulujemy!

Propozycja potrawy na grilla o niezapomnianym smaku.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...