| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Seler zapiekany

Seler zapiekany

Selery to warzywa często niedoceniane w kuchni. Ta oryginalna propozycja na pieczone selery z grilla na pewno zmieni tę opinię.

Składniki

  • 1-2 średniej wielkości selery,
  • 6-8 plastrów żółtego sera,
  • łyżka masła lub margaryny,
  • pomidor,
  • sól, pieprz, słodka papryka, jarzynka.

Jak to zrobić

Selery wyczyścić, pokroić na plastry grubości ok. 1-1,5 cm; posypać przyprawami. Jeden lub dwa kawałki ułożyć na folii aluminiowej, dodać odrobinę tłuszczu i dokładnie zawinąć. Położyć na rozgrzanym grillu na około 15 min; później plastry odwrócić i zapiekać do czasu, aż seler zmięknie (średnio przez ok. 10 min). Pod koniec, na każdym krążku selera położyć plasterek sera i jeśli się lubi – kawałek świeżego pomidora. Seler jest naprawdę pyszny. Polecam.


Przepis nagrodzony w konkursie "Letnie grillowanie" organizowanym przez serwis Muratordom.pl. Gratulujemy!

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...