| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Schab z grilla w marynacie miodowej

Schab z grilla w marynacie miodowej

Klasyczna i pyszna potrawa na grilla. To musi znać każdy grillujący.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 4 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • kieliszek wytrawnej sherry
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Jak przyrządzić:

1. Schab pokroić w plastry. Przygotować marynatę z imbiru, posiekanego czosnku, soli, cukru, miodu, sherry i sosu sojowego.
2. Plastry mięsa włożyć do naczynia z marynatą i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
3. Następnie, nie odsączając kotletów, położyć je na aluminiowej tacce i piec na grillu około 6 minut, w trakcie obracając.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...