| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Ryba z grilla

Ryba z grilla

Wystarczy świeża ryba i gorący ruszt grilla, a danie masz już gotowe.

Ryba z grillaSkładniki

  • 1-2 kg świeżej ryby (karp, pstrąg, makrela)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżka ziół (koperek, tymianek, estragon)

 

Jak to zrobić

Rybę oczyścić z wnętrzności i łusek, umyć, osuszyć a następnie naciąć w kilku miejscach (najszerszych). Z pozostałych składników przygotować marynatę. Oczyszczoną i ponacinaną rybę zanurzyć w marynacie na 1 godzinę. Następnie ułożyć rybę na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Piec (na grillu) około 30 minut. W trakcie pieczenia rybę obracać, smarować masłem i marynatą. Podawać np. z surówką z pora.

Pstrąg w połączeniu z pieczarkami i plastrami boczku, udekorowany szczypiorkiem i skropiony sokiem...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...