| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Ryba z grilla

Ryba z grilla

Wystarczy świeża ryba i gorący ruszt grilla, a danie masz już gotowe.

Ryba z grillaSkładniki

  • 1-2 kg świeżej ryby (karp, pstrąg, makrela)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżka ziół (koperek, tymianek, estragon)

 

Jak to zrobić

Rybę oczyścić z wnętrzności i łusek, umyć, osuszyć a następnie naciąć w kilku miejscach (najszerszych). Z pozostałych składników przygotować marynatę. Oczyszczoną i ponacinaną rybę zanurzyć w marynacie na 1 godzinę. Następnie ułożyć rybę na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Piec (na grillu) około 30 minut. W trakcie pieczenia rybę obracać, smarować masłem i marynatą. Podawać np. z surówką z pora.

Galaretka z żurawin

Najczęściej traktujemy ją jako słodki dodatek do potraw z drobiu i dziczyzny. Oprócz...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...