| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Ryba w cieście francuskim

Ryba w cieście francuskim

Ryba najpierw "pływa" w marynacie z cherry...

Składniki

  • 60 dag filetów rybnych
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 5 sztuk)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 czuszka lub pepperoni
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • pęczek koperku
  • 4 kieliszki sherry
  • 8 łyżek oleju
  • 1 żółtko
  • sól i biały pieprz

Jak to zrobić

Rybę podzielić na osiem porcji. Cebulę, papryki, czosnek i koperek drobno posiekać, wymieszać z przyprawami, zalać olejem i sherry. Rybę włożyć do marynaty na około pół godziny. W tym czasie rozwałkować ciasto francuskie na prostokąty o wym. 13 x 17 cm. Odsączoną z zalewy rybę kłaść na połowie ciasta i przykryć drugą połową. Brzegi posmarowane żółtkiem docisnąć i zlepić. Pozostawić na około 10 minut, po czym piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220oC. Podawać na ciepło lub zimno z surówkami.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...