| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Ryba w cieście francuskim

Ryba w cieście francuskim

Ryba najpierw "pływa" w marynacie z cherry...

Składniki

  • 60 dag filetów rybnych
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 5 sztuk)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 czuszka lub pepperoni
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • pęczek koperku
  • 4 kieliszki sherry
  • 8 łyżek oleju
  • 1 żółtko
  • sól i biały pieprz

Jak to zrobić

Rybę podzielić na osiem porcji. Cebulę, papryki, czosnek i koperek drobno posiekać, wymieszać z przyprawami, zalać olejem i sherry. Rybę włożyć do marynaty na około pół godziny. W tym czasie rozwałkować ciasto francuskie na prostokąty o wym. 13 x 17 cm. Odsączoną z zalewy rybę kłaść na połowie ciasta i przykryć drugą połową. Brzegi posmarowane żółtkiem docisnąć i zlepić. Pozostawić na około 10 minut, po czym piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220oC. Podawać na ciepło lub zimno z surówkami.

Nie ma jak żurek

Żurek jest prawdziwym staropolskim daniem, a przepisów na jego wykonanie jest bardzo dużo.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...