| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Ryba po myśliwsku

Ryba po myśliwsku

Pstrąg, dorsz lub łosoś, kilka ząbków czosnku i kieliszek wytrawnego, białego wina to prawie wszystkie składniki ryby po myśliwsku.

Składniki

  • 1 kg świeżej lub mrożonej ryby (np. z pstrąga, dorsza, łososia)
  • 50 dag kurek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2-3 łyżki masła
  • mąka
  • sól
  • mielony pieprz

 

Jak to zrobić

Ryby sprawić, umyć, natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Zalać winem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na około 30 minut. Oczyszczone kurki usmażyć na maśle, lekko przyprawić solą i pieprzem, odcedzić. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać oliwę. Rybę osączyć z zalewy, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę kurek, rybę i pozostałe grzyby. Polać 2-3 łyżkami zalewy i niewielką ilością pozostałego tłuszczu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piec około 30 minut.

Lekka sałatka z krewetek i tuńczyka

Tuńczyk, krewetki, kapary i owoce cytrusowe polane lekkim jogurtowym sosem to propozycja nawet dla...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...