| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Ryba po myśliwsku

Ryba po myśliwsku

Pstrąg, dorsz lub łosoś, kilka ząbków czosnku i kieliszek wytrawnego, białego wina to prawie wszystkie składniki ryby po myśliwsku.

Składniki

  • 1 kg świeżej lub mrożonej ryby (np. z pstrąga, dorsza, łososia)
  • 50 dag kurek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2-3 łyżki masła
  • mąka
  • sól
  • mielony pieprz

 

Jak to zrobić

Ryby sprawić, umyć, natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Zalać winem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na około 30 minut. Oczyszczone kurki usmażyć na maśle, lekko przyprawić solą i pieprzem, odcedzić. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać oliwę. Rybę osączyć z zalewy, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę kurek, rybę i pozostałe grzyby. Polać 2-3 łyżkami zalewy i niewielką ilością pozostałego tłuszczu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piec około 30 minut.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.