| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Rulony ziemniaczane z grzybami

Rulony ziemniaczane z grzybami

Grzybowe ruloniki podaje się na ciepło, z surówkami z białej lub kiszonej kapusty.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1/2 kg leśnych grzybów (najlepiej maślaków)
  • 2 średnie cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • 2-4 łyżki oleju lub smalcu do smażenia

Jak to zrobić

Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać mąkę, jajka, sól i pieprz. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć cienkie placki na sporej patelni (powinny być niezbyt chrupiące). Placki odłożyć na talerz. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i w osobnej wodzie chwilę podgotować (około 3 minuty). Potem osączyć na sicie i wraz z posiekaną cebulą obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na placki nałożyć farsz i ser (czwartą część sera zetrzeć na tarce i odłożyć) pokrojony na cienkie plasterki długości placka. Zwinąć placki w ruloniki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i zapiec w temp. ok. 200°C przez około 10 minut. Podawać z keczupem i surówkami z białej lub kiszonej kapusty.

Nalewka z czarnej porzeczki

Gęsta i słodka nalewka z porzeczek jest doskonała jako polewa do lodów.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.